designakatemia

Designmuseon ja muotoilijoiden ammattijärjestö Ornamon yhteisessä Designakatemiassa lapset ja nuoret tutustuvat muotoiluun. Akatemiassa lapset ja nuoret pääsevät tekemään muotoilua  yhdessä ammattisuunnittelijoiden kanssa. Meilahden yläaste valittiin tämän lukuvuoden Designakatemia-hankkeen yläkouluksi. Muotoilija, pakkaussuunnittelija Janne Asikainen ohjasi syyslukukaudella 2022 8G.- ja 9B. -luokille pakkaussuunnitteluprojektin.

Kahdeksasluokkalaisten suunnitteluprosessi aloitettiin tutkimalla tuttua arkista pakkausta, jonka jokainen oli tuonut kotoaan. Kuinka se avataan? Millainen on sen muoto, värit, kuvat ja tekstit? Pakkausta piirrettiin ja maalattiin mahdollisimman tarkasti eri puolilta. Tämän jälkeen pohdittiin pakkauksen toimivuutta ja ideoitiin siitä erilaisia versioita. Miltä pakkaus näyttää, jos siihen yhdistää vieruskaverin pakkauksen ominaisuuksia, muuttaa mittasuhteita tai kohderyhmää. Lopuksi tehtiin mahdollisimman tarkka havainnekuva parannellusta pakkauksesta. Tämän kuvan pohjalta piti yhdeksäsluokkalaisten kyetä tekemään pakkauksesta viimeistelty digitaalinen kuva. He kehittelivät visuaalista ilmettä, korostivat pakkauksen käytettävyyttä ja parantelivat sitä haluamallaan tavalla.

Tässä esimerkkejä suunnitteluprosesseista.

Oli antoisaa ja kiinnostavaa päästä tutustumaan meille kaikille tuttuun muotoilun alueeseen. Pakkaukset ovat tuttuja ja arkipäiväisiä, mutta harvoin mietimme, millaista ammattitaitoa ja työtä niiden suunnitteluun liittyy. Oppilaita mietitytti myös pakkausmateriaalit, niiden käyttö ja kierrätys, turha pakkaaminen, pakkausmerkintöjen luomat mielikuvat, viherpesu ja tuotemarkkinointiin liittyvät asiat. Eri vuosiluokkien välinen yhteistyö toi oppimiseen uusia ulottuvuuksia. Oppilaat toimivat kuten ammattilaiset suunnittelutoimistossa – kukin erikoistui omaan työvaiheeseen, mutta lopputulos oli yhteistyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.